Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Szeptemberben indul a Valódi Nemzeti Konzultáció?

2016. augusztus 02. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngMiben különbözik a Nemzeti Konzultáció a Valódi Nemzeti Konzultációtól? Ezúttal nem a kormány, hanem az egyik ellenzéki párt kíváncsi a véleményünkre. De vajon érezhető lesz a különbség? Csak remélni tudjuk, hogy igen. És nem kicsit, hanem nagyon.

 

 

Ha önfényezésre lehet pénzt költeni, kormányunk sosem rest kihasználni az alkalmat, ha más nem, hát nemzeti konzultációnak nevezett össznépi vircsaftra veri el az adófizetők milliárdjait. Hogy mi értelme van egy-egy ilyen akciónak a Fidesz önmarketingjén kívül, az nem igazán világos, kivéve persze akkor, ha végiggondoljuk, kik is osztoznak a koncon: azok, akik

  • kormanyzati_levelszemet.pngkitalálják az irányított kérdéseket,
  • elkészítik a sima papír feldobásához elengedhetetlenül szükséges fotókat, illetve a miniszterelnök fényképét egy kicsit feljavítják (leradíroznak róla vagy 15 évet), a cirka nyolcmilliós példányszám ennyit csak megérdemel,
  • elkészítik a kérdőívek grafikáját, kiválasztják a papírtípust és festéket (ezzel jelentősen behatárolva a későbbi, eredeti rendeltetéstől eltérő használhatóságot)
  • kezelik a választópolgárok adatbázisát, hogy egészen biztos mindenki megkapja azt, amire válaszolhat,
  • kinyomtatják, borítékolják, postára adják,
  • kiszállítják mind a nyolcmillió címre (plusz a határainkon kívülre is, nehogy az a plusz egymillió friss magyar állampolgár kihagyva érezze magát a buliból)
  • a visszaküldött borítékokat fogadják, kibontogatják, iktatják,
  • a vállalhatatlan küldeményeket azonnal a forró irattárba továbbítják (azaz megsemmisítik),
  • a kormánynak tetsző válaszokat összesítik, különféle statisztikákat gyártanak, amelyekkel igazolják a hivatalos álláspontot („Szeretne kevesebb villanyszámlát fizetni?” „Igen” „A magyar nép igényli a rezsicsökkentést, így a kormány elkötelezett híve a közműszámlákon szereplő összegek drasztikus megvágásának”),
  • elkészítik a rövid kormányt dicsőítő klippeket és óriásplakátokat, majd
  • reklámidőt és hiradószpotokat nem kímélve éjjel-nappal nyomják az állampolgárok képébe a diadaljelentéseket, miszerint a kormány jó érzékkel előre sejtette, mit gondolnak az alattvalói és minden marad úgy, ahogy eddig volt (azaz az lesz, amit eredetileg is akart a kormány), a felvállalt irány tökéletes, a haza jobban teljesít, a reformok működnek.

 

„A demokrácia a nép akarata. Reggelente meglepődve olvasom az újságban, hogy mi az, amit akarok.” (Wim Kan, holland komikus)

 

És az eredmény?

  • a hithű kormánypártiak buzgón bólogatnak és örülnek, megint kíváncsiak voltak odafent a véleményükre, és ők be is ikszelték a tutit, egy milliárdot a bolondnak is megér az a felemelő érzés, amit a véleménynyilvánítás eredményez, és egyébként sem olyan sok ez, mit kárognak, a felcsúti sportkastély egyhatoda sem jönne ki belőle …
  • az összes többi, politikával meg az adója sorsával foglalkozó polgártársunk pedig azon morfondírozik, mi a fene került ebben a cécóban egymilliárd forintba???? És tuti nem lett volna jobb helye ennek a pénznek?

 

 

 

„Azok ott a hatalomban sok időt tölthetnek azzal, hogy rajtunk röhögnek.” (Alice Walker)

 

Szeptemberben viszont olyan jön, ami még nem volt – ezúttal nem a kormány lep meg minket kamukérdésekkel, hanem a Jobbik kíváncsi három témában a véleményünkre, a fő csapásirány pedig az egészségügy, az oktatás és a korrupció. A kérdéseket még nem ismerjük, de a hírek szerint a kérdőívek már a nyomdában vannak és hamarosan minden háztartás kap belőle.

Szó se róla, ez a három téma olyan, amelyben a magyar polgárok többségének nyomdafestéket nem tűrő véleménye lehet. Például:

Egészségügy:

  • Mit szólna Ön ahhoz, hogy kórházi betegként a kórházi ellátása során nem kap főtt ételt, csak naponta háromszor szendvicset, mindig ugyanazt? Mennyire szeretné a felelősök felelősségre vonását, kicsit, nagyon, nagyon-nagyon, vagy simán csak ültessék izzó vastrónra őket?
  • Szeretné tudni, miért épül helikopter leszálló pálya egy kórházhoz, ha azt nem tudják használni, ezzel veszélyeztetve a szakszerű sürgősségi ellátást és gyógyítást? Szeretné a felelős (kórházigazgató, tervező, műszaki ellenőr, ki tudja ki) felelősségre vonását? Kicsit, nagyon, vagy simán csak üsse agyon már valaki, legyen szíves?
  • Szeretné Ön tudni, miért kell hónapokat várni egy szakrendelés-időpontra? Vagy ezen már végképp nem óhajtja magát idegesíteni, csak jusson be pár napon belül, ha a családi orvos kardiológiai vizsgálatra küldi?
  • Szeretné Ön tudni, a műtéti várólisták hossza hogyan lehet még mindig kilométeres? Ki a felelős azért, hogy egy sérvműtétre akár több mint egy évet is kénytelen a beteg várni? Szeretné, ha a felelőst felelősségre vonnák? Mennyire? Kicsit, nagyon, vagy a minimum az, hogy éveket kelljen neki várnia akár a legkisebb orvosi beavatkozásra is, a VIP-kórházból pedig azonnali hatállyal és örökre kitiltsák?

Oktatás:

  • Ön is szívott júniusban ingyenes tankönyvre jogosult gyermek szülőjeként az ingyenes tankönyvvel? Szeretné az idióta rendszer kitalálójának minimum elbocsátását és azt, hogy soha többé ne kaphasson az államtól se fizetést, se megbízási díjat? Kicsit? Nagyon? Vagy addig még csak le se ülhessen a tisztelt közszolga, amíg júliusban Siófokon nem sikerül neki komplett sífelszerelést vásárolnia? (Internetes vétel nem ér!)
  • Mit szól a szakgimnáziumok létrehozásához úgy, hogy eredetileg nem valamiféle lebutított képzésre íratta be a gyerekét? Szeretnék a gyermekét korszerű ismeretek hiányára kárhoztató rendszer kiagyalójának minimum elbocsátását és azt, hogy soha többé ne kaphasson adminisztrátori állásnál magasabb pozíciót? Vagy rögtön lobotómiát neki, nagy kárt már úgysem okoz benne?
  • Önnek mi a véleménye az oktatási intézmények teljes államosításáról, illetve a köznevelési színvonal béka segge alatti szintre egységesítéséről? Szeretné, ha ezen túl minden politikus gyermeke a tarnazsadányi iskolába járna?

Korrupció:

  • Ön szerint is csak az a korrupciós cselekmény bűncselekmény, amiben kormányzati politikusok nem érintettek? Igen? Nem? Nem foglalok állást, a főügyész úgyis jobban tudja?
  • Ön kíváncsi arra, vajon mekkora vagyon van politikusaink rokonai (gyermekei, szülei, házastársai, unokatestvérei, egyéb pereputtyai) nevén, beleértve a holtig tartó vagyoni értékű jogokat (használat, haszonélvezet, stb.) is? Vagy nem, mert csak a guta ütné meg a számok hallatán és egyébként sem tudná kiolvasni a számot?
  • Ön kíváncsi arra, mennyibe kerül egy 20 éves városnézési buszos vagy közétkeztetéses szerződés megszerzése? És arra, mennyit lehet lenyúlni egy játszótérépítéssel? Egy kicsit? Nagyon? Vagy ott rohadjon meg az összes korrupt féreg, ahol van?
  • Ön szeretné, ha kiderülne, ki kinek a strómanja és valójában kiket gazdagítanak a lába kelt milliárdok? Kicsit? Nagyon? Tök mindegy, csak adják vissza egy utolsó fillérig, aztán börtönbe velük, soha többet Ibiza?

 

A Valódi Nemzeti Konzultáció azonban valami újat hoz az életünkbe, hiszen előbb vagy utóbb megtudjuk,

  • vajon lehet olyan kérdéseket feltenni nemzeti konzultáció keretében, amelyek nem irányítottak és akár még előbbre is vihetik a közgondolkodást?
  • vajon hányan küldik majd vissza a Jobbiknak a kitöltött kérdőíveket azért, mert úgy gondolják, most tényleg kíváncsi is valaki a véleményükre?
  • vajon a Jobbik a kampányában fel tudja majd használni a konzultációt és annak eredményét? És ha igen, ez mekkora támogatottság-növekedést eredményezhet?
  • mennyibe kerül egy nemzeti konzultáció, ha nem a kormány szervezi? Úgy is egymilliárdba, vagy annak csak töredékébe?

És végül, de nem utolsó sorban, milyen ellentámadást hajt majd végre a kormány, hogy kifogja az ellenzék vitorlájából a szelet?

teljes_nepesseg_julius_kozvelemenykutatok_hu.jpg

forrás: kozveleménykutatok.hu

Amennyiben tetszett, várunk most induló Facebook-csoportunkban!

 

süti beállítások módosítása