Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Partizánok előre!

2020. június 30. - Karvalyok Földje

Mi magyarok nagy partizánok vagyunk – no persze nem mindig valós időben, gyakran csak utólag, a sötét fellegek eloszlása után lesz sokunkból partizán, elég csak két jó elvtárs általi megerősítés, aztán még a plusz nyugdíj is befigyelhet. Vagy bármi más, amit az épp aktuális rendszer ad azoknak, akik segítettek megdönteni az előzőt.karvalyok_foldje_hogyan_legyunk_diktatorok.jpg

Ha azt hisszük, hogy az utolsó partizánok a vasfüggöny lebontása tájékán aknamunkáztak hazánkban, nagyot tévedünk, ugyanis ma, 2020 nyarán is vannak partizánok kicsiny kis hazánkban. No nem fegyverrel harcolnak meg titkos gyűléseken eszelnek ki újabb és újabb bosszantó szabotázsakciókat, hanem a neten tájékozódnak és anélkül, hogy bárkinek is kiteregetnék a lapjaikat, netalán felfednénk szándékaikat, szép csendben bomlasztják a rendszert. Azaz megteszik azt a csekély dolgot, amit az ellenállásukkal elérhetnek.

És most éppen ki az ellenség? A mindent és mindenkit kisgömböcként bekebelező NER, legyen az építőipari vállalkozás, sportklub vagy éppen kaszinó – a partizánok célja pedig az, hogy a lehető legmesszebb elkerüljék a NER-lovagokat.

El akarsz menni egy jófajta étterembe-szállodába, de nem szeretnéd, hogy Mészáros Lőrincnek vagy valamelyik nagyfőnök-rokonnak fizess? Van rá már honlap is hogy megtudd, ki a valódi tulajdonosa az adott műintézménynek (lásd pl. nerhotel.hu). És valószínűleg a partizán életmódra hajlamos emberek sokkal kevésbé járnának mekibe ha tudnák, a fővárosban szinten mindegyik Super Size Me üzlet nemcsak a látogatót, de a NER-t is hizlalja. Az más kérdés, hogy az állam mindent lát és hall és egyáltalán nem biztos hogy jó állampolgárok listájára kerülünk, ha partizánkodva napi szinten kicselezzük a NER-univerzum zászlóshajóit.

Aztán ott van a másik véglet, amikor a lehető leglojálisabb alattvalónak akarunk látszani a NER számára és szeretnénk, hogy minél több piros pontot kapjunk odafentről. Ebben az esetben pláne érdemes az ilyen és hasonló listákat figyelemmel kísérnünk, ahogy az olyan Facebook-csoportok üzenőfalát és egyéb üzeneteket is, miszerint egy adott városban melyik fagyizó tuti narancsos. Sőt, kérhetünk névre szóló számlát is a családi vacsi után garantálva, hogy az adóhivatal gigaadatbázisa segítségével örökre bevésessük a nevünket a NER-rajongók klubjába. Mi más módon tudnánk kisemberként igazolni, elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek és még véletlenül sem vennék a szívünkre, hogy az ilyen vérzivataros időkben csökkenne a bevételük? Még a végén nélkülöznének szegények mindaddig, amíg meg nem érkezik a számlájukra az a koronavírusos állami támogatás, amire egy ténylegesen termelő üzemnek soha nem lesz esélye. És azt is jó tudnunk, a jelenlegi rendszer mellett teszünk hitet akkor is, ha a SZÉP-kártyánkat NER-kompatibilis költekezésre áldozzuk.

A partizánhajlam-mentes hangyák – ha nem ismernek biztosan fekvő NER-lovagot – kénytelenek az adóhivatal adatbázisába juttatott adataikkal bizonygatni, még véletlen sem az Átrium színházban verik el a pénzünket egy Alföldi-előadáson, hanem egy R-GO vagy Ákos-koncerten csápolnak vagy egy NER-hotelben lazulnak, de még így is kérdéses, hogy lojalitásunkért valaha is kapnak-e egyáltalán valamit cserébe. Vagy netalán annyi lesz a jutalmuk, hogy még egy adóval több kerül a nyakunkba és még gázabb tankönyvből kénytelen a gyerek nevelődni. Az is előfordulhat, hogy az oly régen várt önkormányzati projekt a kormány miatt meghiúsul, hiszen most, a szűkös időkben minden átcsoportosítható fillérért lehajolnak odafentről, különösen ha még egy sportcsarnokra vagy templomra kell az. A kevésbé partizán meg biztos benne, az ő érdeke, hogy még egy pénzégető sportcsarnoka legyen (jó sok betonból, biztos NER-helyről, megbízható NER-kivitelezővel), egyszer jó lehet még szükségkórháznak is a város fölé húzott monstrum (csak a villany- meg vízszámlája ne lenne olyan magas), ki tudja mit hoz a jövő. Ha már sima, eleve is kórháznak szánt kórházra úgysem jut.

A celebeknek azonban sokkal könnyebb, az ő szuper-lojális talpnyalásukat lehozza minden valamire való hírcsatorna, tuti eljut a köszöntésük oda, ahova szánják, ne legyen hiába az a milliós anyagi támogatás Balog Zoltántól meg Kásler Miklóstól.

„Egyszerű polgárként mondom, hogy Orbán Viktor nélkül ez az ország egy újabb Trianont élt volna át az elmúlt tíz évben. Szerencsére ez az istenáldotta tehetség vezeti az országot, köszönet érte a Szűzanyának és a józan magyar választóknak. (…) Orbán Viktor úr számomra egy kiváló magyar ember és egy politikusi géniusz.” (Szikora Róbert)

Elképzelhető, hogy kicsit másként fogalmazott volna a csikidám atyja ha belegondolt volna, mi lett a sorsa az előző nagy európai géniusznak, magának a Kárpátok Géniuszának, az eseményről szóló filmfelvétel bele is égett mindenkinek a retinájába, aki csak látta, aki meg annak idején elmulasztotta, vagy netalán még nem élt, a youtube ma is házhoz tudja szállítani a feledhetetlen élményt.

De vajon mi vesz rá egy olyan „egyszerű polgárt”, mint az R-GO Robija, hogy ilyen szöveget nyomjon nagy nyilvánosság előtt? Nem lett volna elég bemennie egy NER-étterembe és ott hangosan hájpolni a nagyfőnököt? Majdcsak a fülébe jut, van elég besúgó, egyik majd csak kikotyogja-leírja. Nem, ő nem bízta a véletlenre, és mi lennénk a rosszak ha arra gondolnánk, hogy nemzeti celebünk két Marilyn Manson-koncert ellenes szentmise között mint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nagykövete még véletlenül sem szeretne kimaradni a magyar könnyűzenei élet Demeter-féle társadalmasításából. Lehet, hogy sokan most nem érzik elég őszintének részéről az egykori szocialista rendszer lebüdöskommunistázását, hiszen így messziről nézve azért nem tűnik a volt rezsim agyonüldözöttjének (pl. Hungaroton-lemezek, Év énekese 1985, Év zeneszerzője 1985, 1986, Év szövegírója 1986), bárhogy is állítja – így utólag – magáról partizán múltját. És azt sem tudhatjuk, ha kellően sokáig él, a mostani géniuszos szöveg mivé módosulna ha netalán kiderülne, a király meztelen.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a NER-vagyont tárgyiasított formában kimutató honlap már elkésett, hiszen lassan minden valamire való, értékesebb vagyontárgy (szálloda, étterem, élményfürdő, kalandpark, kúria, vitorláskikötő, bármi) átmegy a NER tulajdonában és a partizánhajlamú honfitársainknak nem lesz választása, hol költhetnék el NER-mentesen azt a csekélyke pénzünket, ami megmarad a kisembert sújtó példaértékű(en magas) adóterhelés mellett. És vajon kinyílik a zsebükben a bicska, ahogy rendszerek kegyeltjeitől hallgatják, mekkora géniusz is az, aki mindezt lehetővé tette? Mert ahogy annak idején Kádár kiváló atyja volt a nemzetünknek, úgy most Orbán Viktoré e tisztség. És lehet, hogy már ránk is köszöntött az a nap, amikor az igazi NER-fanoknál a szentkép lekerül a falról és a nagyfőnökünk képe kerül a helyére, legyen kihez imádkozni esőért. Meg a mindig jól jövő állami támogatásokért.

A történelem csak ismétli önmagát, a személyi kultusz vissza-visszatér kicsiny hazánkban – maximum csak a képek cserélődnek a falon. Aztán még az is előfordulhat, hogy a börtönnek új lakója lesz (vagy ha szerencsésebb, akkor emigrációba kényszerül) amikor kiderül, a géniusz nem más, csak egy, a nemzetén élősködő parazita.

 

 

süti beállítások módosítása