Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Vajon Simicska meg tudja buktatni Orbánt?

2016. július 11. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngAmiről eddig csak a jól értesültek suttogtak, bekövetkezett?

Ma reggel a nol.hu belső információkra hivatkozva kihirdette: a királycsináló rajtra készen a barikádokon, szeptembertől pedig új harcra ébredünk. A ringben az a két ember veselkedik neki a küzdelemnek, akik a legesélyesebbek Magyarország miniszterelnökének pozíciójára 2018. december 31-én. (A témáról részletesen itt.) A lista harmadik helyét foglalóval egyelőre nem kell törődnünk, őt a jelenleg biztos befutónak tűnő főszereplő házon belül elintézi, olyan küzdő pedig egyelőre nem melegít, aki jelentősen befolyásolhatná az előttünk álló ősz csatáinak kimenetelét.

Igen, a lap információ szerint Simicska Lajos indít egészpályás letámadást Orbán Viktor ellen, a jelszava pedig az „ő emelte fel, ő is fogja megbuktatni”. A bukás szimplán azonban nem elég, a választóknak nemcsak a vezér fejét kell tálcán kínálnia, hanem új, reális alternatívát is kell nyújtania ahhoz, hogy akciója sikeres legyen. És mi az ő szempontjából a siker? Hogy gazdasági érdekeltségei ne tűnjenek el a kormányhű oligarchák erdejében, azaz egykori barátja ne tehesse őt földönfutóvá.

 

vona_garmamellenyben_tett_eskut_blikk_hu.jpg

A tét tehát nagy és a buktató projekthez választott befutó-jelöltje sem az már, mint aki hét évvel ezelőtt a Magyar Gárd

a mellett szólt, mint „legyőzhetetlen eszme”, hat évvel ezelőtt pedig gárdista mellényben mondta el parlamenti esküjét.

A kép forrása: blikk.hu

 

Mielőtt elkapna minket a heves Jobbik szeretet vagy éppen utálat, lépjünk hátra egyet és próbáljuk az összképet a tőlünk telhető legelfogulatlanabb módon szemügyre venni.

Igen, Vona Gábor az évek alatt megszelídült és határozottan a közép felé mozog: lopakodó üzemmódban visszavett oroszbarátságából, unió- és multi-ellenességéből úgy, hogy eközben a régen szalonképtelennek tűnő elveit a Fidesz, mint kormánypárt szépen lassan magáévá tette. Ki vethetne ma már szemére nacionalista, rasszista, szélsőségesen nemzethy, meleg- és ateista ellenes, valamint migránsgyűlölő szólamokat, ha a kormánypárt is azokat skandálja nap mint nap?  A Fidesz médiagépezete mindenesetre retteg, hogy a Jobbik néppártosodása megállíthatatlan és 2018-ban komolyan veszélyeztetheti Orbán Viktor és baráti körének hatalommegtartási terveit.

A kormánypárti támadás éppen ezért több fronton is beindult, Szikszai Péter például így morfondírozik a Jobbik szándékairól a Magyar Időkben:

„Felettébb kíváncsi vagyok, mi lesz a következő lépés. Netán fontolgatják, hogy a Magyar Gárda védi majd a Trianon emléknapján rendezett Pride-ot, vagy letelepedési engedélyt osztanak a migránsoknak Röszkénél, esetleg végleg leszámolnak a pártban a sumér rokonsággal? Lesz Horthy-szobor-döntés, Vona ellátogat a HitGyülibe, vagy ilyesmi?” (magyaridok.hu, 2016. április)

Egyik fő csapásirány a homofóbia – vagyis annak bizonygatása, a Jobbik mint határozottan meleg-ellenes párt bizony szép lassan langyosodik, azaz nem lehet alternatíva egyetlen olyan választópolgárnak sem, aki szíve szerint hetente csoportosan dobálna büszkeség-felvonulást. (A kormánypropagandának egyébként is valamiféle becsípődése a szivárvány-hibáztatás, elég meredek gondolatmenet keretében még azt is levezették, hogy a meleg angol rendőrök miatt született a Brexit kilépéses végeredménye.)

Célba vették személy szerint a jobbikos politikusokat is, a téma pedig a család szentsége és a házastársi hűség. Paparazzi fotók is készültek lejáratás céljából, ám kérdés, hogy ez az irány tartós lesz-e, miután Vona Gábor beígérte, bizony neki is vannak fotói fideszes politikusok magánéletéről és ha kell, bizony meg is mutatja ezeket. Miután 2010 márciusában volt egy szexbotrányba keverős kísérlet ellene, ezért aztán orránál előbbre is tekintő politikusként maximális mértékben elvárható tőle, hogy gyűjtögető életmódra adva fejét tisztességes mennyiségű kompromittáló fotót spájzolt be csak úgy, szükség esetére. És azért valljuk be, nagyon sajnálnák, ha lemaradnánk erről a buliról, soha vissza nem térő alkalom lenne megtudni, ki mit csinál a vasárnap délelőtti mise helyett, ki hogy szeret asszonyt verni és valójában miért olyan szélsőségesen homofób az, aki szélsőségesen homofób.

A mélységes nemzeti (magyar) lét és ennek egyetlen letéteményese, a Fidesz-KDNP is folyamatos napirend a kormánypropagandában – ebben a kérdésben ugyebár nehéz túlszárnyalni a Jobbikot (lásd Trianon, büszkeség napja, stb.), de nem hányhatjuk a szemükre, hogy nem próbálják meg.

A Jobbiknak azonban vannak olyan ígéretei is, amelyek sok szavazatot hozhatnak (azaz vehetnek el a Fidesztől), és nem feltétlen a „sumér rokonságot” keresők körében:

  • Vona válaszul azokra a vádakra, miszerint nincs elég szakemberük, kijelentette, ha hatalomra kerülnek, számítanak a jelenlegi közszolgák szakértelmére – tehát hiába emeli Orbán Viktor a fizetésüket, a több mint egymillió szavazó simán átállhat az „ellenséghez”, ráadásul a toborzás már el is indult.
  • a Jobbik tradicionálisan jó kapcsolatban áll a határainkon túli magyarokkal, a friss egymillió honosítottat éppen ezért sokkal könnyebben meg tudják szólítani, mint a baloldal bármelyik szereplője, ha pedig ütős szlogennel támadnak, a levélszavazatok akár 99%-a is az övék lehet.
  • olyan luxus-dolgokat hirdetnek, mint kiszámítható adórendszer és gazdaságpolitika - vajon hány vállalkozó mondana erre nemet, ha el tudná hinni, hogy meg is valósítják? Nyolc év hullámvasút után senki sem lenne ellenére annak, ha nem kellene rettegve várnia, milyen jogszabályi változást hoz a holnap.
  • kormányfőnk tisztességes mennyiségű muníciót ad Vonának, aki nem véletlenül jelentette ki, hogy Orbán Viktort csak a futball és a korrupció motiválja. Az ország gazdasági kétharmadból kimaradt része vért szomjazik, a Jobbik pedig már beígérte, hogy harcolni fog a korrupció ellen és antikorrupciós hadjáratot is hirdetett. Valószínűleg nagyon sokan el is hiszik majd, hogy ha a Jobbikra és Vonára szavaznak, akkor végre elkövetkezhet egy olyan időszak, amikor a korrupt politikusok megbűnhődnek, az általuk harácsolt pénz pedig visszakerülhet oda, ahonnan azt lenyúlták, azaz az államkasszába.
  • vona_gabor_kiscicaval_mno_hu.jpgnagy tartalékaik vannak a nők megszólításában is – az eddigi „tesztoszteronpárt” egy-két ígérettel nők tömegeit csalogathatja magához, főleg ha beígéri, hogy jobban tisztelik majd a nőket és azok családi kapcsolaton belüli testi épségét, mint a jelenlegi kormány és a vak komondorok kora is lejár. A bónusz-téma: az állatvédelem és a civilek.

 A kép forrása: mno.hu

  • a Jobbik teljes mértékben átértékelte az Unióhoz és a NATO-hoz fűződő kapcsolatát és mindazokat magához tudja édesgetni a Fidesz táborából, akik – félretéve az emóciókat és a rációra hajtva – nem akarnak kiszállni egyikből sem. Nem azért, mint a két szervezet rajongói, hanem azért, mert butaság lenne jelenleg bármelyiket is otthagyni.

"Nem hinném, hogy ez egy józan gondolat lenne, de – azért a mondatnak van egy másik fele is – ez nem jelenti azt, hogy nekünk a NATO tagjaként nem kell mindent megtennünk azért, hogy ez az orosz konfliktus ne valósuljon meg és Magyarország adott esetben inkább a híd, mint a csatlós szerepét töltse be. A csatlós szerepéből mi soha nem jöttünk ki jól." (Vona Gábor, 444.hu)

Az eredmény? Ma már eljutottunk odáig, hogy Orbán Viktor Brüsszel-imádattal vádolja a Jobbikot, miközben mindazon jobboldali szavazókat, akiknek tele van a hócipője a Fidesz az agresszív letámadásos akcióival, hazugságaival és korrupciós ügyeivel tálcán kínálja Vonának. Ha nem vigyáz a kormánypárt, a Jobbik szépen bekúszik középre, ők pedig a szalonképtelen szélsőjobb pozíciójában találják magukat.

 

És mi a helyzet a Simicska-féle összeborulással? A helyzetet tökéletesen jellemzi az a mai vélemény-poszt, amely a mno.hu-n jelent meg:

„Itt van nekünk Vona Gábor! Bevetésre készen!

Vona Gábor intelligens, tehetséges, agilis és céltudatos fiatalember.

Tudja, mit akar. Tudja, hol található a vákuum. Tudja, hogyan kell betölteni. Tudja, mivel kell szakítani. Tudja, kiktől kell megszabadulni. Tudja, kikkel kell jóban lenni. Tudja, mire van szükség. Tudja, ki az ellenfele. Tudja, ki a barátja.

Vona Gábor szereti a hazáját, a futballt, a pörköltet, a jó bort, a kiskutyákat, a kiscicákat, a hegyeket, a városokat és a tengert.

Vona Gábor tiszteli a nőket, átsegíti a nyugdíjasokat a zebrán, példát mutat egyenességből, emberségből, férfiasságból a cseperedő gyermekeknek.

Vona Gábor demokrata – hiszen nem fél. Senkitől.

Vona Gábor nem gyűlöl – hiszen demokrata. Senkit.

Vona Gábor már nem utálja Európát. Vona Gábor már nem rajongja az oroszokat. Sőt: már az arabokat sem!

Vona Gábor tisztában van vele, hogy mi merre hány méter.

Vona Gábor cuki.

Vona Gábor toleráns. Vona Gábor értékvezérelt. Vona Gábor polgári.

Vona Gábor Magyarország.” (mno.hu)

 

Van még kérdésünk? Csak annyi, vajon mit gondolnak erről az átalakulásról a szavazópolgárok. És valódi átalakulásnak lehetünk tanúi, vagy csak ez is egy jónak tűnő módszer a szavazatmaximálás érdekében?

Ha valódi, akkor még az is lehet, hogy jogos a Fidesz rettegése.

 

Amennyiben tetszett, várunk most induló Facebook-csoportunkban!

 

 

süti beállítások módosítása