Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Ki lesz Magyarország miniszterelnöke 2018. december 31-én?

2016. június 23. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngA találgatások már elkezdődtek és sokan meg is osztották már a véleményüket a témában, valamint bocsátkoztak megalapozottnak és kevésbé megalapozottnak tűnő jóslásokba, azonban ez alkalommal ne mi latolgassuk az esélyeket, a megrendelő-eltérítette közvélemény kutatási adatokkal meg pláne ne foglalkozzunk, hanem nézzük meg, mit gondol egy különleges fogadásokkal is foglalkozó fogadóiroda a magyar választók politikai elkötelezettségéről.

Hogy mennyire hihetünk a fogadóirodák előrejelzéseinek? Az Oscar-díjak idei átadása alkalmával a kategóriák többségében meglehetősen jól kalkuláltak – a Saul fia például toronymagasan esélyese volt náluk a legjobb külföldi film kategóriának és Leonardo di Caprio is biztos lehetett benne, ezúttal nem távozhat teljesítményét méltató szobor nélkül.

Ha viszont a show business helyett inkább politikai vizekre eveznénk, akkor azt tudhattuk meg, hogy a Brexittel is lefutott menet: az egyik fogadóirodánál például az Egyesült Királyság „marad” az EU-ban oddssza 1.25, a „kilép” 3.85 volt szerdán, egy nappal a voksolás előtt.  Ezen jóslat alapján kormányunk hirdetése a Daily Mailben felesleges pénzkidobás volt és nem igazán kell aggódnunk a népszavazás végeredménye miatt sem. Ezt a várakozást igazolják az utolsó közvélemény kutatás adatai is, mely szerint a maradáspártiak 10%-kos fölényben vannak és már nem kell sokat várnunk hogy kiderüljön, jól matekozott-e az iroda.

„Az utóbbi időben a nemzetközi porondon az egyes politikai jelöltek háttéremberei egyre komolyabb figyelmet szentelnek a fogadóirodák oddsszainak alakulására. A legutóbbi választásokkor az angol miniszterelnök, David Cameron például azt nyilatkozta, hogy jobban figyeli a fogadási irodák oddsszait, mint a közvélemény kutatók adatait.” (fortunaweb.hu)

 

De mit gondol a fogadási tőzsde a magyar választók preferenciáiról, azaz arról, milyen legfelsőbb vezetés mellett szeretnék folytatni az életüket 2018 tavasza után?

ki_lesz_magyarorszag_miniszterelnoke.png

Orbán Viktor ma még utcahosszal vezeti a mezőnyt, az oddsszok alapján szinte kizárt, hogy más politikus üljön a miniszterelnöki íróasztalnál 2018. szilveszterén. Vona Gábor az esélyesek között a második, ám nagy meglepetésre sorban a harmadik nem a szocialisták embere (Tóbiás József) és még csak nem is az örök mumus, Gyurcsány Ferenc, esetleg valaki Más, jelenleg még árnyékban, az idő előtti karaktergyilkosság elől bujdokoló személy, hanem Lázár János, Orbán Viktor saját pártjának erős embere. Ha tehát a jelenlegi miniszterelnök le akar számolni a lehetséges trónkövetelőkkel (és figyelembe veszi a fogadóoldal oddsszait), akkor érdemes saját pártján belül is harcot kezdeményeznie.

A fogadási ajánlatot látva az elmúlt hetek bizonyos eseményei is új megvilágításba kerülnek és azt is jobban értjük, vajon miért utasította vissza Lázár János azokat a feltételezéseket, miszerint a Spéder elleni leszámolással Orbán neki is üzenni akarna. 

„Azonban a sport világából tudjuk, csodák mindig történhetnek és történnek is – a Leicester City első helyét például 5000-1 eséllyel kínálták a fogadóirodák még a szezon kezdetén, tehát a 61.00 odds mögött még bőven rejtőzhet egy igazi „fekete ló”, és győzhet a Más.” (fortunaweb.hu)

És mi, választók, mit tehetünk? Csak annyit, hogy hátradőlünk, lábunkat feltesszük az asztalra, hogy ne tocsogjunk a patakvérben és nézzük, ki kivel és hogyan számol le az elkövetkező hónapokban (azaz ki mit tesz az esélyek megváltoztatása érdekében), miközben reménykedünk, a harc pénzügyi veszteségének milliárdjai csak részben terhelik majd az adófizetők számláját.

„A kormány ezen a héten vetette be a nehéztüzérséget a Spéder Zoltán ellen vívott, legújabb magyar oligarchaháborúban. Azaz nem háború ez, inkább leszámolás: Spéder nem is nagyon tud mit tenni.

A gond csak az, hogy ezen is az adófizetők buknak, eddig legalább 913 290 525 forintot.” (444.hu, 2016. június 9.)

Amennyiben tetszett, várunk most induló Facebook-csoportunkban!

 

P.S. 1. A Brexit eredményének ismeretében (mind a közvélemény kutatók, mind a fogadó irodák buktak), még van remény.

P.S.2. Az MSZP tisztújítása alapján a MÁS esélye ugrásszerűen nőtt.

süti beállítások módosítása