Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Hova tűnnek el a milliárdok a Magyar Postából?

2017. november 15. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngEz egy igen jó kérdés, a választ pedig – amíg ez a kormány marad – garantáltan nem fogjuk megtudni. Mert lehet emútnyócévezni meg Gyurcsányozni (ahogy a mai futballkudarcok bűnösei is megvannak a szocik személyében), de a Magyar Posta a tipikus példája annak, hogy amit anno a mai ellenzékiek tudtak nyereségesen üzemeltetni, azt a Fidesz-KDNP-nek már nem sikerül. Persze több lehetőség is van, például a világgazdasági környezet oly módon változott, hogy az elmúlt hét évben már csak évente sok milliárddal megtámogatva tudott a Posta talpon maradni, meg hajrá rezsicsökkentés, mindez a nép jólétéért van és egyébként is a nemzeti konzultáció meg az Erzsébet-utalvány kiszállítása is csupa-csupa veszteség és semmi másra nem jó, mint közönségkapcsolatokat építeni. De az is lehet, hogy ez a kormány – mélyen alulmúlva a szocik oly sokat szidott vezetési képességeit – hét év alatt sem tudott olyan vállalati vezetést összetákolni az egyik legnagyobb állami cég élére, amely képes lenne elvezetni a szekeret. És nem halmozni évről évre az adófizetőket érő veszteséget.

Feltételezhetjük azonban azt is, hogy a cél teljesült, azaz az elmúlt hét év vezetése azt csinálta, amire kinevezték – ahogy a MÁV is igazi pénznyelő-pénzeltüntető, úgy ugyanez igaz lehet a Postára is. Igaz, valamennyivel kevesebb ingatlannal rendelkezik (de azért jó sok van még így is, amivel garázdálkodni lehet), a postás infrastruktúra sem igényel vasút-szintű beruházásokat (se sín, se híd, se felsővezeték, se mozdonyok), de vannak jó nagy logisztikai központok, gépjárműhegyek az egyenbicikliktől az egyenteherautókig, hogy csak azokat az eszközöket említsük, amit az átlagpolgár is lát nap mint nap az utcán.

Ráadásul a Posta egy csomó ügykörben kizárólagos szolgáltató, míg más esetekben jelentős szereplője a piacnak, amellyel a megbirkózás igen csak nagy falat számára. Próbálja korlátozni saját elvégzendő feladatát például csomagfeladási kvótával és sokat ne várjon tőle senki sem a külföldről érkezett küldemények és elveszett vagy éppen rossz helyre kézbesített levelek esetében sem. Mindez azonban csak annak a jele, hogy a jelenlegi vezetők a jelenlegi személyi állománnyal nem állnak a helyzet magaslatán (lehet mutogatni, ki a hibás), azt viszont, hogy hova tűnnek el a milliárdok, nem magyarázza.

Ha lesz kormányváltás, talán megtudjuka MÁV mellett a Magyar Posta is nagyszerű kísérleti terepe lenne egy elszámoltatásnak, azaz annak kiderítésének, hogyan tapsoltak el és kik az elmúlt hét év alatt 50-100 milliárdot. Mert ha a jelenlegi fideszes kormánylogika alapján feltételezzük, hogy minden szoci lop, akkor az emútnyócévben is szivárgott a Posta hajója úgy, hogy azért arról mindig gondoskodtak a vezetők, hogy nyereséges legyen a cég, most azonban csak úgy képes – legalábbis papíron – pozitívban maradni az eredmény, ha a kormány cirka 5 milliárddal támogatja évente. Tehát az adófizetőknek nemcsak ez a központi költségvetésből átutalt 5 milliárd a vesztesége, hanem az elmaradt nyereség is az, így éves szinten csak ebből összejön mintegy 8 milliárd kára az adófizető választópolgároknak. És míg a Magyar Hospice Alapítvány úgy kap plusz támogatást a kormánytól (40 millió forintot), hogy figyelmeztetik a felelős gazdálkodásra meg arra, hogy ha tetszik, ha nem, ki kell jönniük a rendelkezésre álló pénzből, ugyanez a Posta esetében még véletlenül sem elvárt magatartás.

Ez az évi majd 5 milliárd természetesen csak az Unió előtt nyíltan felvállalható támogatás, a különféle egyéb jogcímen adott juttatások (pl. nemzeti konzultációs kérdőívek személyre szóló kiszállítása, nyugdíjasokkal levelezés, Erzsébet-utalvány kézbesítése, stb.) még ezen felül van és szintén extra bevételt jelentenek az óriás cégnek.

karrier_hu.jpgDe hova tűnik el éves szinten kb. 10 milliárd? Oda, ahova a MÁV milliárdjai is (erről részletesen itt) – haverokkal elvégeztetett túlárazott beruházások, felesleges beszerzések, csókosaknak jól fizető fal vezetői állások, semmire sem használható tréningek, sorolhatnánk vég nélkül. És mindez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen nem tudjuk, mennyi áron alul értékesített ingatlant vagy épp járművet tékozoltak el a fejesek.

Természetesen a jelenlegi kormánynak is meg lennének az eszközei arra, hogy kiderítse, miért van szüksége plusz forrásra a Postának a fennmaradásához és rendeltetésszerű működéséhez – ám egyelőre azon kívül, hogy titkolóznak, semmilyen más fejlemény sem látszik az ügyben. Az meg pláne nem, hogy az eltűnt milliárdok felelőseit bárki is keresné, így személy szerint nemcsak a Posta felsővezetése felelős iszonyatos mennyiségű pénz eltűntetéséért, hanem személy szerint a kormány tagjai is.

süti beállítások módosítása