Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Korrupcióból jeles

2017. július 01. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngSzomorú hír a kormány propagandistáinak, bizony a magyar választók mégsem olyan hülyék, mint amilyennek elsőre látszanak. Sőt, a fideszes szavazók nagy része is simán elszipkázható a párttól, csak kell hozzá egy masszívan konzervatív, fundamentalista keresztény elveket valló látszatkeresztény, a nemzet nagyságát szajkózó, migránsellenes és nem utolsó sorban karizmatikus személy, aki megígéri, Orbán Viktorral ellentétben ő küzd a korrupció ellen és mindent megtesz azért, hogy a nép keservesen összeizzadt és kormánykörök által ellopott adóját visszaszerezze. Sőt, a bizonytalanok sem azért bizonytalanok, mert nem tudják eldönteni, Rogán a szimpatikusabb nekik vagy Semjén, hanem többek közt azért, mert csak elhanyagolható kisebbségük (5%-uk) látja úgy, hogy miniszterelnökünk nem korrupt és azért van az, ami most van, mert nincsenek is eszközei a korrupcióval szemben. Ők azok, akik szerint Orbán Viktor nem tartozik a szentek közé (mert akkor ugyebár fanatikus Fidesz-rajongók lennének), viszont egy magatehetetlen báb, akit valaki más irányít meg vesz rá dolgokra és ezért is nem tud tenni semmit a korrupció ellen. Még annak ellenére sem, hogy állítólag ő a végrehajtó hatalom feje és ő irányítja frakcióján keresztül a törvényalkotást is.

A legutóbbi közvéleménykutatás azt mutatja, bizony nem sikerült annyira átkódolni még a legegyszerűbb választók agyát sem hogy elhiggyék (kivéve 14%-át, de annyival ugyebár nem lehet választást nyerni csak nyílt diktatúrában), bizony Mészáros Lőrinc csakis magának, életrevalóságának meg üzleti zsenialitásának és nem a legfelsőbb szintre beágyazódó kapcsolatrendszerének, igazi férfias barátságának köszönheti hiperűrsebességű gazdagodását. És ugyebár a folyamatnak még hírül sincs még vége, napi szinten érkeznek a hírek az újabb és újabb közbeszerzéses meg uniós pályázatos nyerésekről, ahogy az igen bőségesen termelődő profitból is naponta bevásárol a polgármester úr vagy személyesen, vagy érdekeltségein keresztül. Sőt, a megkérdezettek háromnegyede egyenesen úgy gondolja, hogy a felcsúti gázszerelő magának Orbán Viktornak személyesen köszönheti a gazdagodását és bizony még a Fidesz-szavazók 53%-a is egyetért ezzel.

A kormánypropagandisták kommunikációs-agymosós problémája azonban nem az, hogy egy szűk kör gazdagodott irreális mértékben a Fidesz-KDNP országlása alatt, ezt még el is lehet sumákolni azoknál, akik csak a királyi tévét nézik („ha nem beszélünk róla, akkor nincs”), hanem az, hogy még a Fidesz-hívők egy része (22%-a) is mélyen hiszi, bizony ma a korrupció sokkal nagyobb, mint 2010 előtt volt. Mert az természetes, hogy a Jobbikosok kétharmados többséggel mondták ki ezt véleményként, de a fideszesek? Azért elég nagy gáz, ha egy szavazótábor egyötöde kimondottan korruptnak tartja azt a rendszert, amelynek fenntartásában aktívan segédkezik főleg akkor, ha ő maga nem részesül ennek hasznából (sőt, a küszöböt rágja a bank meg jön a hitelből vett panelért), cserébe azzal szembesül nap mint nap, hogyan lopják ki a pénzt az egészségügyből, az oktatásból vagy netalán a háza előtt a csatornázásból. Esetleg be kell zárnia az eddig is keservesen fenntartott vállalkozását, mert az ő boltjának helyét is fel akarják térkövezni a polgármester feleségének betonüzeméből. Mert azt elmagyarázhatja egy politikus nyílt színen, hogy mindenki annyit ér, amennyije van, de amikor kiderül, hogy azért hal meg egy közeli hozzátartozó, mert a biztosítása fejében képtelen az egészségügy elvégezni egy diagnosztikai vizsgálatot időben (ment volna magánrendelőbe), az bizony haragot gerjeszthet az életünk minden egyes momentumát átszövő korrupció ellen.

Melyik miniszterelnök tud úgy tartósan hatalmon maradni egy nyugati típusú demokráciában, akiről a választók majdnem fele úgy tartja, tudna tenni a korrupció visszaszorításáért, de nem akar? Vagy olyan, akiről a megkérdezettek 13%-a gondolja csak úgy, ő maga nem korrupt, csak a környezete vezeti meg szegényt? Mert ugyebár annak idején Sztálint is csak megvezették a csúnya emberei, ő maga nem tehetett semmiről, miért lenne más a mi vezérünk? Mondjuk ez a törpe kisebbség valószínűleg azt is elhinné, hogy Orbán Viktor még ha személyes jóbarátja is falubélijének, Mészáros Lőrincnek, soha nem segítené egyetlen fillérhez sem hozzá és a polgármester tényleg önmaga olyan zseni, hogy ennyi mindent összehozott az elmúlt pár év alatt (azaz a geci-gate óta). Jól van na, későn kezdte az ipart, ő az a kivétel erősíti a szabályt típus, az, akinek a tehetsége csak az ötödik X körül ért be. Nem mindenki lehet Steve Jobs vagy Mark Zuckerberg.

Azonban mára eljutottunk odáig, hogy még a fideszes szavazók többsége (53%-a) szerint is Orbán Viktornak köszönheti a gázszerelő haverja az extrém gazdagodását (a teljes népesség 71%-a), pedig azt hinné az ember, őket mégis csak könnyebb kábítani a self-made man sztorival. A bizonytalanok még immunisabbak a felcsúti polgármester sikerére, több mint kétharmaduk gondolja úgy, bizony a miniszterelnök áll a sikerek mögött és csak két százalékuk hiszi, Mészáros Lőrinc egyedül hozta össze a csodát. Ez még nagy gond lehet a fideszes kampányban, hiszen őket kellene a kormánynak meggyőznie arról, bizony itt akkora sikerek vannak, hogy az bőven megéri azt a kis korrupciót meg egyéni zsebtömést, ami zajlik a színfalak mögött.

A felmérés számai alapján egészen jól megsaccolható a nettó idióták száma is (teljes népesség 13%-a, a Fidesz-szavazók 24%-a), azoké, akiknek teljesen mindegy, mi történik körülöttük, vallásos révülettel szemlélik avezérük tetteit és akkor sem hinnének el róla semmi negatívat, ha azt a saját szemük láttára ővelük csinálná. Ők azok, akiknek mindegy, ki uralkodik felettük, jöhet Lenin, Sztálin vagy Rákosi, a fontos az, csak legyen kit imádni. És bármennyire is szeretné hinni a kormány, hogy ezek a választók örökre ott lesznek nekik, a rossz hír az, bizony őket is el lehet csábítani a Fidesztől, csak a régi isten helyett egy újat kell felmutatni nekik, egy szerethetőbbet, jóságosabbat és gálánsabbat, van ilyen típusú bálványdöntésre bőven precedens a világtörténelemben.

kognitiv_disszonancia.jpgA felmérés azonban azt is mutatja, bizony a polgárok nagy többsége hiszi, rendszerünk velejéig romlott, a király meztelen és csakis az egyéni preferencia-rendszerük alapján döntik majd el, ez belefér-e még náluk, vagy inkább kiszavaznák a korrupt politikusokat a házból. És ki az, aki bár nem visel szemellenzőt, mégis sutba vágja az erkölcsi megfontolásait? Az, aki a rendszer nyertese. Az, aki úgy gondolja, más nem adna neki ennyi rezsicsökkentést, ennyi fizetés- meg nyugdíjemelést, vagy éppen ennyi megbízást, és a mai veréb sokkal jobb egy holnapi tyúknál. Mert ugyebár abban egyetért a közgazdászok többsége, egy korrupt ország fejlődésképtelen, a mindent átszövő, az államot károsító szervezett bűnözés a GDP-t jelentősen csökkenti, ha pedig csökken a GDP, akkor kevesebb az adóbevétel, ha pedig kevesebb az adóbevétel, kevesebb jut a közszolgákra, nyugdíjasokra meg állami megrendelésekre. Egy jól szuperáló, tiszta közélettel bíró ország előbb vagy utóbb nemcsak virtuálisan gazdagodik, hanem ténylegesen is, az pedig egyet jelent az életszínvonal növekedésével. A Fideszre szavazók azonban ezt nem akarják kivárni, nekik a mai veréb kell, bármi áron – a ma beígért, uniós pénzből meg ki tudja milyen forráskivonásokból (pusztuló egészségügy, közműrendszer, oktatás, stb.) finanszírozott nyugdíj- és béremelés számukra sokkal többet ér, mint a megtisztulás és később egy jobb élet. És ezért a verébért még a korrupciót és a Mészáros-féle meggazdagodásokat is megbocsátják a hatalmon lévő gátlástalan ígérgetőknek.

propaganda.jpgA felmérések azt mutatják, bizony fel kell kötnie a gatyáját a fideszes propagandistáknak és olyan ellenséget kell kreálniuk, akiktől berezel annyira a magyar, hogy összezár és akár még az erőskezű, ámde tudottan velejéig korrupt bagázsra is hajlandó szavazni. Soros György nem biztos, hogy hosszú távon alkalmas ilyen ellenségnek – nincs az a photoshop, ami fiatal, életerős támadót varázsolna belőle, korban is ráver Orbán Viktorra vagy három X-et és lássuk be, már egy színes bőrű muszlim vallású terrorista meleg migráns is sokkal fenyegetőbb tud lenni egyszál mackóalsóban, mint egy majd kilencven éves öregember ott messze a távolban. De egyelőre kormányunknak csak Soros jutott eszébe meg az igazi civil szervezetek, mint első számú közellenségek (tényleg veszélyesek, különösen a korrupció ellen és az átláthatóságért meg a demokratikus alapelvek betartásáért küzdők), de messze még a jövő tavasz és jöhet még jobb ötlet is a démongyártáshoz. Mert amíg Orbán Viktor egy Trabant mellett is rettegve megy el (az is kormányváltós, nem?), addig bizony ott kell állniuk a vártán és harcolni mindazzal a képzelt ellenséggel, amit csak kitalálnak, mert a meglévő és legnagyobb ellenség, a korrupció ellen bizony nem akarnak hadakozni az istennek sem. Még akkor sem, ha maga a pápa is kiközösítéssel fenyegeti a keresztény, ámde korrupt híveit.

Ám amíg csak felmérések vannak és nincs olyan ellenzék, amely összefogna és létrehozna egy centrista választási koalíciót, amely eséllyel indulhatna Orbán Viktor leváltására, addig a bizonytalanok bizonytalanok maradnak, a biztos ellenzéki szavazók pedig úgy érzik, a szétforgácsolt, marakodó ellenzékre teljesen felesleges leadni a voksukat. És nekünk itt maradnak azok, akik talicskánként elhordják az országot saját gazdagodásukra, akik felvásárolják mindazt, amit megkívánnak és akik kiűzik a szülőföldjükről mindazokat, akik belefáradtak a nagy magyar survivor-be.

De mi lesz, ha már minden adófizető elmegy és nincs már mit ellopni, mert mindent elloptak? Akkor nincs más út, a népet le kell váltani, újat behozni és rajtuk élősködni még egy kicsit. A folyamat elkezdődött, felkészül a határon túli magyarok egymilliós klubja.

süti beállítások módosítása