Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Ki lesz a hibás, ha nem érkeznek meg időben a karácsonyi Erzsébet-utalványok?

2016. december 05. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngAz, aki kitalálta, hogy karácsony előtt közszolgák Jézuskát játszanak? Vagy az a közszolga, aki felháborodottan utasította vissza, hogy már az első nap tüdőgyuszit kapjon a tanyavilágban bolyongva, netalán leüssék egy kivilágítatlan lépcsőházban azért a pár százezerért ami a táskájában van? Esetleg Gyurcsány, Soros, a migránsok vagy éppen a románok? Vagy az, aki simán utánaszámolt és előállt a rossz hírrel, miszerint a Mission Impossible magyar karácsonyi különkiadása helyett inkább valami racionális megoldás kellene?

Egyben biztosak lehetünk, kormányunk igen kreatívan fog hozzáállni a bűnbakkereséshez, hiszen ők:

  • lehetővé tették, hogy olyan gazdag legyen hazánk, hogy minden nyugdíjas kapjon 10 ezret utalványban, és egyébként is, nem volt infláció, 30 százalékkal csökkentek a rezsiköltségek, jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ki mit akarhat még?
  • oké, utalhatnák a nyugdíjasok többségének bankszámlára is ugyanezt az összeget, de akkor hova lenne a karácsony szentsége meg a kormány legfőbb Jézuska-jellege? A végén még azt hinnék az egybites nyugdíjasok, ez nem a kormány kegye, hanem most már minden évben jár, meg bármire elkölthetnék (például a szuperalacsony rezsire meg a soha nem látott alacsony mértékben inflálódó gyógyszerekre).
  • igazi családapa (és felelős politikusi) hozzáállást tanúsítva még arra is figyeltek a kegy ötletelésekor kormánytagjaink, hogy takarékoskodjanak a kézbesítéssel, hiszen ott van az a cirka 30 ezer hivatalnok, akiknek karácsony előtti héten semmi dolguk (ezek szerint minden év ugyanezen időszakában csak unatkozva vakargatták azt, amijük van? Micsoda felelőtlen humánerőforrás-pazarlás, tanuljanak csak munkamorált, a kormánynak már van olyanja)
  • ráadásul a kormány nyúlványaként eljáró közszolgák értőn meg is hallgathatták volna, ahogy a nyugdíjasok elpanaszolják (végre meghallgatja őket valaki), milyen rossz is volt anno Gyurcsány idején, de most már meg vannak becsülve, érzik minden porcikájukban, nem is mertek elmenni sehova a karácsony előtti napokban, nehogy lemaradjanak a hivatalnokok látogatásáról meg a szabadon (na jó, nem annyira szabadon) elkölthető tízezerről.
  • a közszolgák azonban nem akarják a kormány jó hírnevét kelteni, így most másra hárul majd a feladat, hogy minden egyes utalvány kézbesítésével elégedettségi kérdőívet töltsenek ki és az összesítések után legyen kész listája a Mikulásnak, ki a kormány szerint jó nyugdíjas és ki nem érdemli meg még azt sem, ami jár neki.

Hogy a közszolgák mit szóltak mindehhez? A frász kitörte őket, hiszen hivatalos forrásból megtudták, munkaidejükbe belefér, úgysem csinálnak semmit december 21 és 24 között (Kósa) és a szabadság sem létszükséglet, a versenyszférában se mehetnének el csak úgy (Kovács Zoltán), még akkor sem, ha vannak olyan felesleges és bármikor átírható papírok, mint a szabadságolási terv. A munka az munka, tudhatná minden közszolgaságot vállalt, mélyen elhivatott családanya-családapa, hogy első a kormány jó hírneve (azaz az Erzsébet-utalvány mint kegy eljuttatása mindenkihez, aki csak a kormánypártra szavazhat 2018-ban vagy korábban) és csak utána jöhetnek olyan futottak még szereplők, mint a saját gyerekeik (azokat meg nem kidobják az iskolából december 22-től? Bezzeg a pedagógusoknak nem kell a nyugdíjasokat kajtatni, eddig is tudvalévő volt, hogy ők a legmegbecsületebb közalkalmazottak!) vagy épp a szüleik-nagyszüleik (Erzsébet-utalványból úgysem lehet karácsonyfát venni a nagyinak és a piacon a halaskofa sem fogadja el tuti). Viszont nézhetik a reklámokat meg a különféle életmód magazinokat a királyi meg király-közeli tévécsatornákon, hogyan kell készülődni karácsonyra (felszabadult hangulatú sütés-főzés, egymás orrára játékosan habkenés, csilivili lakásdíszítés, stb.), de sebaj, a szolgálati vagy magánautóban párosával üldögélve felolvashatják egymásnak a szintén kormányközeli mindmegette.hu receptötleteit. Álmatlan éjszakáikon már azon is elgondolkodhattak, hogyan készítik fel a szeretteiket arra, hogy a beigli az idén a Tescoból lesz, ahogy a töltött káposzta is származhat a Lidl hűtőpultjából, aztán a szenteste a vacsora egy kicsit későbbre tolódik az utalványok kihordása miatt (a kérdést meg elengedik a fülük mellett, vajon hol és mit is kap a nyugdíjas december 24-én délután az Erzsébetéért?), maximum lekési a család az éjféli misét, így jártak, de legalább a nyugdíjasok megkapták azt, amit a kormány nagy gálánsan, komolyabb átgondolás nélkül beígért nekik.

A Mission Impossible magyar kiadásának első része azonban ma végetért akkor, amikor Lázár bejelentette, mégsem a közszolgák kézbesítik az utalványokat. De akkor ki? A postások?

„Mivel a postás hozza a nyugdíjat, ha ő hozza ki az ajándék Erzsébet-utalványt is, akkor az a képzet keletkezhet, mintha ez egy rendszeressé váló juttatás lenne (…) még a látszatát is kerülni kell, hogy minden hónapban jár majd”. (Kósa Lajos)

De ha a kormány mégis úgy döntene, a postások alkalmasak lennének a gigászi feladatra, ez négy nap alatt még nekik is nagy teljesítmény lenne még úgy is, hogy gyakorlott nyugdíj-kézbesítők, de hát ők is csak azon érintetteket ismerik, akik készpénzben kapják a járandóságukat és otthon is vannak kézbesítési időben. Mondjuk oda az ajándékjelleg, de ennyi arcvesztés még belefér. Ha ők mégsem vállalják, befutó lehet még valamelyik futárszolgálat? Vagy békemenetes civilek, ezzel is öregbítve a hírnevüket? A Mikulás sajnos szóba sem jöhet, neki van bőven baja a gyerekekkel, a nyugdíjasokat már egész biztosan képtelen lenne bevállalni (akit érdekel, pontos számítások a poszt lábjegyzetében).

Bárkire is essen a választás, az első bűnbak már megvan, ez pedig a kormány szándékait nem értékelő és a kormánypártunk és annak politikusai hírnevét csorbító kelletlen és lusta, az ünnepek előtt igenis ráérő közszolgák, akik csak nyafogni tudnak, miközben nincs is semmi dolguk az év ilyen időszakában. Legalábbis a helyzetüket kiválóan ismerő politikus szerint.

 

 Amennyiben tetszett, várunk most induló Facebook-csoportunkban!

 

Miért nincs mikulás? - A tudomány érvei (RBG)

Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de több mint 300.000 olyan élő, organizmus létezik, amely még besorolásra vár, és bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium mégsem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás „repülő rénszarvason” közlekedik.

Célcsoport
A földön kb. 2 milliárd 18 éven aluli gyerek van, de minthogy a Mikulás mellőzi a hindu, zsidó, buddhista, vagy mohamedán gyerekeket így a munka 15%-ra csökken, azaz: 378 millió kölyökre. Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol van legalább egy rendes gyerek.
 
Időterv
A Mikulásnak – hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának – 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik). 

Kontaktusok
Ebből az következik, hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. 

Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó 91,8 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a föld felszínén, akkor a két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út így 117 millió km nem számítva a kitérőket, amelyekre még a Mikulásnak is meg kell ejtenie. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1000 km/s sebességgel halad, a hangsebesség 3000-szeresével. Szerintem egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km/h-val megy, ha nagyon siet.

Support
A szán rakománya újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek 1 kg ajándékot kap akkor a Télapó szánja kb. 378 millió kg-ot nyom (nem számítva a Télapót). Aki ha tényleg minden otthonban megeszik egy kis édességet (mondjuk két (2) db. Szaloncukrot!) akkor az út végére kb. 2,943 millió kg hízik, de ettől eltekintünk.

Túlsúly
Egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-ot képes elhúzni földön. Még ha feltételezzük, hogy a „repülő rénszarvas” mondjuk tízszer ennyit képes elhúzni még akkor is minimum 214.200 db kell ahhoz, hogy az egész szánt télapóstul elhúzza. Ez a sok szarvas 353.430 tonnára növeli az egész súlyát. (Csak összehasonlításképp az amerikai Enterprise atommeghajtású anyahajó negyed ekkora tömegű!)

Válságkommunikáció
Ha ez a 353.430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közlekedik, akkor nagy légellenállásba ütközik, a légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143.000 giga Joule energiát nyel el (eközben 234 milliárd decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán rénszarvasokkal 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. 

Eközben a Mikulásra 297.000 N erő hat, ami mondjuk egy 75 kg-os Télapó esetén 8.207.123 kg erővel préseli a szán háttámlájához.

Konklúzió
Ezek alapján számomra teljesen elképzelhetetlen, hogy létezzen Mikulás.
(Amit az is bizonyít, hogy tavaly sem kaptam semmit.)

forrás: RBG

süti beállítások módosítása