Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Kik szavaznak a Fideszre?

2018. február 02. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.png

Imádjuk a sztereotípiákat – segítenek, hogy könnyebben eligazodjunk a világban és még véletlenül se kelljen sokat törnünk a fejünket. Politikusaink ki is használják ezt a hajlandóságunkat, ráadásul minél populistább, minél szélsőségesebb áramlatban utaznak, annál jobban igyekszenek minket rábírni az egysíkú világlátásra:

  • a migráns terrorista (viszont ha a magyar migránst éhenkórász szegényházinak titulálják Londonban, máris felháborodnak),
  • a közfoglalkoztatott tolvaj, aki éppen nem ér rá lopni,
  • a tanárok a nemzet ingyenélői (lásd nyári szünet meg délelőtti tanítás),
  • aki meg nincs velünk, az ellenünk van és leginkább hazaáruló, pusztuljon mind.

Persze mindig vannak olyan elvetemült, a politikusok által nem igazán szeretett deviánsak, akik mernek gondolkodni és saját véleményt megfogalmazni, sőt időnként még másokkal is megosztják ezt, az ő legnagyobb szerencséjük az, hogy anno eltörölték a halálbüntetést (különösen a máglyahalál formáját), különben a választásokhoz közeledve a főváros nagyobb terein a karácsonyi keresztek jól bejáratott helyein tüzek égnének.

Az illiberális állam megkérdőjelezői (meg a politikai elemzők) mostanság azon gondolkodnak, miért van az, hogy például itt hazánkban a választók akár kétharmadot is megszavazhatnak újra egy olyan kormánynak, amely

  • mindent megtesz a demokratikus intézmények földig rombolásáért, a független bírók, újságírók, művészek, másképp gondolkodók lehetőleg Holdra kilövéséért (de minimum éhen halasztásáért),
  • az adófizetők pénzéből a rájuk szavazókat kilóra megvásárolja, ennek érdekében akár külföldre is kitolja a nehezen összeadott százmilliárdokat és egymillió friss, ropogós választót is beszerez, biztos ami biztos,
  • az állami és önkormányzati költségvetéseket valamint az uniós támogatásokat saját házipénztáraként kezeli,
  • a szegényeket rühelli,
  • a gazdagokat pátyolgatja,
  • a tisztességesen megélni akarókat emigrációba kényszeríti,
  • a társadalmi egyenlőtlenséget a végletekig fokozza, a felemelkedés esélyét nullára redukálja,
  • az egészségügy tudatos lerombolásával aktív eutanáziát gyakorol évente egy városnyi honfitársunkon és
  • a korrupciós üzelmeiről már nemcsak a szabad magyar sajtó számol be nap mint nap, hanem nemzetközi szinten is egyre kényelmetlenebb ügyek buknak ki,
  • valamint újra meghonosítja az egypártrendszert.

Mindezek ellenére a választók egy része töretlenül megszavazza Orbán Viktornak és pártjának a bizalmat még akkor is, ha ez lassan egyet jelent egy lájtos közép-európai diktatúra bevezetésével. De kik ők? Egybites, agyhalott zombik, akik funkcionális analfabétaként elhiszik mindazt, amit a királyi média eléjük tár? Egy tál lencséért megvásárolt nyugdíjasok, akik akkor is tevékenyen hálásak a Bözsi-utalványért, ha közben gyerekük-unokájuk külföldön és lassan már az anyanyelvüket is elfelejtették, vérvételre egy hónapot kell várniuk, gázfűtésre nincs pénzük, háziorvosuk meg már évek óta Angliában praktizál? Vagy a békemenetes egykori komcsik, azok, akik a vöröscsillagos munkásőrjelmezt becserélték nemzeti kacagányra és éljen viktoros transzparensre? Mert azok, akik tényleg hasznot húznak a rendszerből és akiknek vastagon tejel a nagyüzemi szervezett bűnözés, amit más néven (elegánsan eufemizálva) fideszes gazdaságpolitikának hívunk, azok azért kétmillióan nincsenek.

 

„Az emberek csak agyuk 10%-át használják. A maradék 90%-ot Orbán Viktor használja helyettük.” (ismeretlen*)

kampany.pngA leggyakoribb fideszes szavazó a vidék egyszerű „Faék” embere, azok, akik annak idején Torgyán József szavát is úgy itták, mintha kötelező lett volna. Általában idősek, alacsony iskolázottságúak (nagyon sokan csak nyolc osztállyal dicsekedhetnek közülük), vallásosak, rossz anyagi körülmények között élnek és azt, amit a politikáról tudnak, leginkább a királyi médiából veszik le. És nemcsak leveszik, hanem el is hiszik minden mondatát, kritika nélkül. Igaz, háborognak olyan apróságok miatt, mint a saját szegénységük, az egészségügy rossz helyzete meg a messzi távolban lévő leszármazottaik, ám mindent überel a félelmük és a vágyuk, hogy valaki megvédje őket.

Ők azok, akik mindig félnek valamitől – még akkor is, ha az a valami irracionálisabb már nem is lehetne. Például a falu határában kétmillió afrikai migráns fehér furgonokba bezsúfolva. És kire szavaznak, ha törik, ha szakad? Arra, aki mindenhatóként megvédi őket, a tettek emberére, a harcias vezérszónokra, arra, aki elhiheti velük, hogy ő az egyedüli felkent és alkalmas személy erre a feladatra. Hogy a félelmet az gerjesztette bennük mesterségesen, aki aztán nagylelkűen a tűzoltást is vállalja? Ezen választói réteg agyi kapacitása nem terjed ki odáig, hogy ilyen szinten elgondolkodjon a dolgok menetén, bőven megelégednek azokkal a kész panelekkel, amelyeket a tévéből meg rádióból ont rájuk az életük minden momentumát átitató félelmet gerjesztő-fenntartó propaganda minisztérium. Ha pluszban még vallásos is a Faék, az a legideálisabb helyzet, mert akkor egyrészt a migránsok tűzzel-vassal távoltartásához még hozzá lehet csapni a kereszténység utolsó bástyájának, a mélymagyar Kárpát-medencének és Európa végvárának Dugonics Titusz-szintű védelmét, másrészt a helyi egyházi személy kiprédikálhatja hétvégenként, kire is kell szavazni, nehogy már máshova kerüljön az az X.  A Faékek azok, akik a békemenetek élesztői, tőlük látszik soknak a tömeg – egy kis javadalmazásért meg ingyen ebédért hajlandóak akár buszra is ülni, hogy a főváros utcáin csápolva hódoljanak a nagy vezérnek.  És a vezér az, aki soha nem hazudik és akihez – szükség esetén – akár még imádkozni is lehet.

Éppen a félelemre hajlandóságuk és a vallásosságuk az, mi miatt soha nem lesznek a rendszer nyertesei, hiszen miért kellene rájuk szabni a gazdaságpolitikát, például százmilliárdokat áldozni a vidéki szegénység felszámolására, az egészségügyi intézmények problémáinak megoldására, stb., ha pár milliárdos rettegésre késztető reklámkampánnyal és az MTI rájuk szabott híreivel simán behódoltathatók? És ezt pontosan tudja róluk a nagyvezér is.

 

„Orbán Viktor a felcsúti pályán egyszer leszúrt egy szögletzászlót és amikor kihúzták, nagy sugárban tört fel a tej, a méz és a Kánaán.” (ismeretlen*)

Aztán ott vannak az „Úri Osztály” tagjai, azok, akik polgároknak vallják magukat és mindenkit lenéznek, akik nem ugyanabból a rétegből származnak, ahonnan ők. A rendszer nyerteseinek mondhatják magukat, leginkább rájuk (és a Jó Dolgúakra) van szabva a fideszes gazdaság- és társadalompolitika. Többnyire az idősebb korosztály tagjai, a tekintélyelvet preferáló honfitársaink, akiknek jól el lehet adni a keresztény-konzervatív Horthy-rendszer XXI. századi reinkarnációját is és amíg tele a kamrájuk, tökéletesen el vannak a dzsentri értékeikkel, a haladást meg végképp nem vágyják. Őket nem érdeklik olyan értékek, mint a gazdaság tisztasága, az oktatás minősége, viszont kellemesen elkeseregnek Trianont siratva és az egykori nagyságunkat visszaálmodva. Olvasással nem nagyon töltik idejüket, jól el vannak a királyi médiával és ha még Csurka István élne, lehet, hogy inkább rá szavaznának, de mivel már nincs a képben, Orbán Viktor is tökéletes nekik. Ahogy az orbánista illiberális állam is.

 

„Orbán Viktor nem tanulni járt az iskolába. Felmérte a terepet, hol fognak majd róla tanítani.” (ismeretlen*)

social_media.jpgAztán ott vannak az „Oktatás Csődjei”, a jelenlegi köznevelési rendszerünk legszívesebben az ő klónozásukra állna rá, velük egészítve ki a faékgyártást. Jellemzően fiatalok, képzettek (sok a diplomás köztük), a többségük nő, nem politizálnak, viszont egy-két fő csapás alapján döntik el, kire szavaznak (pl adókedvezmény, stb.). Általában nem olvasnak-hallgatnak politikai témájú médiát és ők azok, akik minden további nélkül elhiszik, hogy javult az ország helyzete még akkor is, ha nem. Igazi konformisták, csak néha tér el a véleményük a többségi véleménytől, leginkább akkor, ha személyesen érintettek valamilyen ügyben és még a felsőoktatásban eltöltött évek sem alakítottak ki bennünk semmilyen kritikai gondolkodást.  Nagyszerű alanyai a szociális médiás befolyásolásnak, lehet nekik nyomni ezerrel a facebookos dezinformációt meg az instagrammot is és még az óriásplakátokat is elolvassák hazafelé, ha már végeztek a napi riposztos-borsos-kozmopolitenes bulvármennyiségükkel.  Amikor Churchill demokráciába vetett hitét annak idején megtépázta egy-egy választópolgárral beszélgetése, akkor nagy valószínűséggel vagy egy Faékkel, vagy az Oktatás Csődjével volt szerencséje találkozni.

 

„Orbán Viktor mintegy kétmillió magyar szót ismer fejből, de enné jóval többet használ.” (ismeretlen*)

Nagy a táboruk a „Jó Dolgúak” is, ők a közép- és felsőosztályból érkező, többnyire önmagukat konzervatív értelmiséginek tartó jómódú, fiatal fanok, akik már az anyatejjel is a konzervativizmus fogadták be. Általában politikailag érdeklődők, az internetről tájékozódnak és ők azok, akik a leginkább meg vannak elégedve az Orbán-kormánnyal annak ellenére, hogy nem utálják a bankokat és a nyugdíjrendszer fenntartásáról is másképp gondolkodnak, viszont elutasítják a külföldi tőkét, támogatják a nemzeti szabadságharcot és szívesen visszahoznák a halálbüntetést. Nekik nem gond a szélsőséges nemzeti retorika és a demokratikus intézmények lebontása sem és miközben jólétük az Uniótól függ, harsányan támadják azt. Annak ellenére, hogy magasan képzettek, ők sem jeleskednek abban, hogy logikusan végiggondolják a történéseket és a korrupció meg az Unióból kilépés gondolata sem zavarja őket, hiszen ők is a rendszer nyertesei, még a CSOK is az ő kedvükért készült. Az, hogy mivé süllyed a nemzet, hova születnek majd a gyermekeik, az nem érdekli őket, jövőképük leginkább addig élj a mának, amíg megteheted. De legalább nem a Horthy-rendszert vágyják vissza, viszont minden további nélkül belefér nekik az orbánista autokrácia meg az illiberális államberendezkedés is.

 

„Orbán Viktor nem épít hidat. Orbán Viktor egyesíti a két oldalt.” (ismeretlen*)

A Fidesz-szavazók között vannak (igaz nem sokan) „amíg nincs jobb” szavazók is, többnyire fiatalok, politikailag tájékozottak és akik annak ellenére Orbán Viktorra és baráti körére szavaznak, hogy sok dologban nem értenek vele egyet – például elutasítják a tekintélyelvűséget, a vallás sem a napi rutinjuk része (sem az igazi, sem a megjátszott), viszont elfogadják a társadalmi egyenlőtlenséget. Politikailag nyitottak és nem kell nekik sok ahhoz, hogy átpártoljanak a Jobbikhoz, de amíg a Fidesznek áll a zászló, inkább maradnak. Hogy liberális nézeteiket hogyan tudják összeegyeztetni Orbán illiberális államépítésével, ez még egy nagy rejtély, még az is lehet, hogy a mélynemzeti érésük ellensúlyozza a demokrácia- és piacellenességből eredő deficitet.

 

„Orbán Viktort nem a gravitáció tartja a földön, csak szeret néha gyalog járni.” (ismeretlen*)

ricardo_bermudez_csavar.jpgViszonylag új Fidesz-szavazói réteg a „Más Micsodájával” társaság, ők azok, akik friss állampolgárként más ország vezetésébe úgy szólnak bele, hogy a GDP létrehozásához nem járulnak hozzá, kötelezettségeket nem teljesítenek, közgazdasági értelemben potyautasként viselkednek a hazai adófizetők terhére. Nekik egyrészt kutya kötelességük az osztogató felé a hálájuk lerovása, másrészt többségüknek teljesen mindegy, hogy Magyarország uniós tagország marad-e, netalán az Európai Ügyészségtől meg az elszámoltatás lehetőségétől tartva a vezetők kiléptetik-e onnan, diktatúra épül-e vagy egy szép új világ. Az ő voksolásra késztetésük az itthonról távvezérelt helyi vezetőkön keresztül történik, akik mindezért busás fizetséget is kapnak, ahogy a közvéleményt intenzíven befolyásolni kész külhoni egyházi szervezetek is.

 

Hogy melyik táborlakóból mennyi szavazója lesz áprilisban a Fidesznek? Ki tudja, a kormánypárt retorikájának gyűlöletközpontúsága és félelemre építése azt mutatja, a Faékek mennyiségét kívánják növelni, illetve az egyházak gátlástalan megvásárlása is ebbe az irányba mutat. Sőt, a köznevelés reformja, azaz az iskolák államosítása és az oktatás színvonalának béka hátsó fele alá süllyesztése is ezt az irányt támogatja, a tudatlan egybites szavazók korlátlan mennyiségre felduzzasztását. Egy tavalyi felmérés is ezt igazolja, e szerint a fideszes értelmiségi szavazók száma csökken, a nyolc osztályt végzetteké nő, azaz lassan eljutunk odáig, hogy okos, tanult ember csak akkor szavaz a kormánypártra, ha abból személyes haszna származik, például az államon élősködve masszívan tagja valamelyik korrupciós láncnak, profitál az uniós túlszámlázásokból, netalán a közigazgatás kapun belüli munkanélküliek zászlóaljának jeles képviselője (azaz az Úri Osztályba vagy a Jó Dolgúak közé tartozik).

(*A szerzők utólag is elnézést kérnek a Chuck Norris átiratokért)

 

Forrás: Republikon Intézet: A Fidesz szavazói

süti beállítások módosítása