Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Meddig zakatol még a kisvasút?

2017. szeptember 13. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngVajon miért kényszeríti bele a kormány az EU ellenőreit, hogy úgy viselkedjenek, mintha egy svéd gyerekvers főszereplői lennének?

Meg ne próbáld!

mondja apa,

és nagyon szigorúan néz rám.

És egész testem reszket,

és már úgy érzem, gyáva vagyok,

ha meg nem próbálom.

(Ingrid Sjöstrand: Meg ne próbáld!)

Nevetséges, ahogy kormányunk kézzel-lábbal tiltakozik az ellen, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) szeptember végén eljöjjön hozzánk és uniós támogatásból megvalósult projekteket ellenőrizzen. Sőt, nemcsak tiltakozik, hanem kígyót-békát is kiabál az ellenőrzési döntést meghozókra, többek között azzal vádolva őket, hogy a bizottság egyetlen célja az, hogy a jövő tavaszi választásokon ne a Fidesz-KDNP nyerjen.

Érdekes felvetés a kormány részéről ekkora hatalmat tulajdonítani Brüsszelnek, hiszen a csapból is az folyik, állítsuk meg Brüsszelt és egyébként is milyen szemétláda minden uniós bürokrata, egy szavukat sem szabad elhinni. Ezek után vajon melyik agymosott zombiválasztó mondaná azt, hoppá, eddig a főistenünk Orbán Viktor volt, de most már, hogy egy megjegyezhetetlen nevű hivatal kimondhatatlan nevű illetékese azt mondja, baj van a felcsúti kisvasúttal, máris inkább a Jobbikra/Momentumra/mindegy kire, csak nem a Fideszre szavazunk, ráadásul úgy, hogy erről a csalásgyanú ügyről egyetlen kormánylojális média sem fog hírt adni? Ezt valószínűleg még maga Lázár sem hiszi el, akárhányszor is mondja, de a „csak ússzuk meg” mentalitás miatt megpróbálnak mindent, nehogy kiugorjon az a bizonyos nyúl a bokorból.

Mert nyúl az van, jó nagy és kövér. Az ellenőrök ekkora ellenállás láttán már gyávának éreznék magukat, ha nem kutakodnának a Vigadó és a Zeneakadémia, a négyes metró, a Budapest Szíve és nem utolsó sorban a felcsúti kisvasút beruházásoknál, és nem lenne nagy csoda, ha mindegyik esetben találnának valamilyen szabálytalanságot, nem is kicsit. A négyes metróról mindenki sejti, hogy nagykoalíciós bunda volt, tehát hellyel-közzel minden párt osztozott a leeső morzsákon (meg vekniken), a Budapest Szíve is sok sebből vérzik, iskolapéldája például a személyre szóló közbeszerzésnek. Orbán Viktor Disneylandje, a nemzet kisvasútja pedig az, ami minden kisgyerek álma, ha egyszer nagyfiú lesz és hatalmat kap: cirka egymilliárdból 5,7 kilométeres vasút a semmi közepén  és ha minden kisiskolást köteleznek arra, hogy osztálykirándulás keretében egyszer utazzon rajta, akkor talán még el is érhető az előzetesen behazudott napi (pesszimistán) 2.560, (optimistán) 7.080 fő utas naponta. Ha pedig valaki azt mondaná, a tudományos rekeszizom alapján becsült adatok csak véletlen és nem szándékosan, megtévesztési célból ilyen magasak, akkor elég egy pillantást kell vetni a budapesti Gyermekvasútra, ahol 2013-ban 1.048 fő volt a leosztott átlagos utaslétszám. És az egykori Úttörővasút egy világváros festői környezetében, nem pedig a pusztában egy arborétum és egy falusi stadion között zakatol. Az sem véletlen, hogy kiemelt beruházás lett a kisvasút, hiszen a magyaros furfang így kerülte meg az egyébként uniós pályázatoknál kötelező hatástanulmányt. És azóta már az is kiderült, még ha meg is hosszabbítják Etyekig a kisvasutat, akkor is csak veszteséget fog termelni, azaz folyamatosan viszi az adófizetők pénzét nagymenő politikusaink hobbija. Hogy a nyereséget az hozza-e majd meg, hogy egészen a Budai Várig fog járni a kisvonat, vagy az, hogy Moszkváig még nem tudni, de már az első bővítés Etyekig is vagy 9 milliárdba fog kerülni.

Nem véletlen tehát, hogy egyetlen uniós ellenőrt sem kíván a kormány a kisvasút közelébe engedni, hiszen nincs az a varázsszemüveg, amely egyrészről azt mutatná, a kisvasút olyan, mint amilyennek annak idején a pályázatban leírták, másrészről a veszteség valójában nyereség, az utasok pedig csak azért nem látszanak, mert minden vonaljegyjegy  mellé jár Harry Potter láthatatlanná tévő köpönyege is.

A brüsszeli bürokratáknak sem kellemes ez az ellenőrzés, hiszen valaki odakint annak idején pecsétet nyomott erre a projektre, minden oké, ez majd fellendíti a magyar gazdaságot és hozzájárul a GDP növekedéséhez is. A megvalósulást látva azonban nincs más csak az előre, a hivatalnokok kénytelenek bebizonyítani, őket bizony a magyarok átvágták, nem is kicsit, hanem nagyon, a pályázat pedig az első betűtől az utolsóig egy nagy hazugság. Ha nem így tennének, azonnal rájuk sütnék a bélyeget, bizony Brüsszel csak vesztegeti az adófizetők pénzét, ráadásul olyan célokra pazarolják az adóforintokat, amelyekre nem lett volna szabad. Egy ilyen megoldás bevállalása tovább növelné az egyébként is oly divatos unióellenességet, hiszen a holland vagy német adófizetők miért is tapsolnának, hogy a magyarok – miközben ordenáré módon ócsárolják és bomlasztják az Uniót – politikusaik magáncéljára tapsolják el az ő támogatásukat? És nem a pofátlanság tetőfoka, hogy „mindig akartam egy kisvasutat a kert végébe, miniszterelnökként végre meg is kaphatom, kunyeráljunk pénzt rá attól, akinek később majd a kezébe harapunk, a cél szentesíti az eszközt, így hazudhatunk akár orrvérzésig is, aztán ha megkérdezik odakintről, mire is költöttük azt a rengeteg támogatást, netalán még le is akarják ellenőrizni a végeredményt, csak annyit mondunk, ’közöd köcsög’, ide ugyan be nem teszed a lábad”?

A kormány részéről az is gond, hogy a brüsszeli ellenőröket sokkal nehezebb megvásárolni vagy megfenyegetni mint honfitársainkat és a magyar rendőrség, az adóhivatal és ügyészség sem tudja őket sakkban tartani. Egy lehetőség marad, az egész delegációt kitiltani az országból nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva, aztán minimum 2026-ig titkosítani az ügyet, hátha addig kilépünk az Unióból és Oroszország csatlósai leszünk. Aztán majdcsak megvéd minket a nagymedve a gonosz és mindenre elszánt Brüsszellel szemben, mi meg büszkén nyújtogathatjuk rájuk a nyelvünket, bebeee, na most merjetek bármit is tenni ellenünk.

A kormány látványos rúgkapálásával azt is elintézi, hogy ne csak nagyon akarják a brüsszeliek ezt az ellenőrzést, de tuti benézzenek minden kő alá – nem csodálkozhatnánk, ha minden egyes számlát átnyálaznának, minden egyes szerződést betűről betűre elolvasnának meg értelmeznének és az összes utasforgalmi és jegyeladási statisztikát is kívülről fújnák.

„Nem hagyjuk, hogy magyar kormány döntse el, hogy mit nézzünk meg.” (Inge Gräßle)

Nagy eséllyel kiderül, az előzetes tervek egy fabatkát sem érnek, az abban szereplő adatok szivárványos álmok a legrosszabb fajtából: megtévesztőek és nagyon-nagyon sokba kerülnek. Brüsszel rá fog jönni, hogy miniszterelnökünk kedvenc projektjeként hamis adatok kerültek papírra és a kert alatt futó vasút csak addig fog élni, amíg az Orbán-kormány, utána ugyanúgy benövi a gaz, mint más egykori kelet-európai államférfiak kedvenc projektjeit.

„Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg.” (Lázár János)

És igen, volt rá már precedens, hogy nagy államférfi szülőfalujában a semmiből csoda keletkezett, nagyszerű fotók találhatóak például a neten a Kárpátok Géniuszának a szülőházától három kilométerre épült egykor hipermodern stadion mai állapotáróla Ceaușescut kivégző sortűz a semmiből felépített futballklubot is kivégezte örökre. Mi garantálja tehát, hogy a kezdetétől veszteséges beruházás nem jár úgy, mint az egykori román projekt? És miért is adnának erre pénzt a nyugat-európai adófizetők?

Bármit is fog megállapítani azonban az ellenőrzés, annak a választásokig garantáltan semmilyen belpolitikai hatása sem lesz. A nagy rádió- és tévécsatornák valamint az újságok – egy-két kivételtől eltekintve – nem fogják lehozni a visszásságokat (eddig sem tették), a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét pedig úgy tartják be, hogy „aljas rágalmat” kiáltanak és Brüsszelre sütik immáron ezredszer, hogy csakis a magyar gazdaság csillagokig ívelő eredményét irigylik meg azt, hogy Orbán Viktor nem az ő országukat viszi üstökösként a fellegekbe. Egyébként is Soros meg a migránsok, bárki láthassa.

Az elkészült ellenőrzési jelentések sem fogják büntetőeljárás alapját képezni mindaddig, ameddig Orbán Viktor van hatalmon (ki is merné bántani a nagyfőnök kedvenc projektjét?) és bármilyen szabálytalanságot, bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is állapítják meg a messziről jött emberek, az semmilyen következményt sem eredményez. Sőt, ha Brüsszel „bosszúból” büntetésre kárhoztatja az országot, az sem gond, hiszen azt nem a csalárdul eljáró politikusoknak és bűnsegédeiknek, a megvalósításban részt vevő vállalkozóknak kell zsebből kifizetni, hanem az adófizetőknek.

És mivel tudjuk, hogy általában az kiabál, akinek a háza ég, kormányunk hangos ágálása nem vet túl jó fényt sem Magyarországra, sem a kormányzati politikusainkra és összességében a magyar adófizetőkre sem, hiszen ők azok, akik megtűrik, hogy magas rangú közszolgák Magyarország hitelességét aláássák és nemzeti becsületét porig rombolják.

 

süti beállítások módosítása