Magyarország, 2016

Karvalyok földje

Karvalyok földje

Hagy égjen a Fidesz-hívő?

2017. június 08. - Karvalyok Földje

karvalyok_foldje_image_small_masolata.pngA kormánypárti média egyre jobban belemerül a nyugodtan napozzunk délben rekkenő hőségben és minek a naptej, az csak rákot okoz propagandába – az ország józanabbik fele pedig csak nézi, vajon ki és milyen gyógyszert szed odafent? Mert jó lenne, ha nem lenne kötelező.

A témával kapcsolatban sok-sok kérdés is felmerülhet  (lásd alább), ám mindközül talán a legfontosabb, vajon joga van-e bárkinek is megakadályozni, hogy a kormány által finanszírozott, a kormány propagandistái által kézivezérelt Ripost és TV2 kinyírja mindazokat, akik hajlandóak nézni-olvasni és irányadónak venni az ő általuk kínált médiatartalmat? Kinek tartozik felelősséggel az, aki csak hallgatja-nézi a tudatos egészségkárosítási kísérletet, ám nem tesz semmit ellene?

A dilemma hatalmas – egyrészt ott van a darwinizmuson alapuló „aki hülye, haljon meg” elv, azaz mindenkinek jogában áll elhinni bármilyen baromságot is, amit lát, hal és joga van tudatlanságban eltávozni az örök vadászmezőkre akár igen fiatalon is, pláne ha önmagának köszönheti a szögeket a koporsójában. Végül is mi vagyunk az az ország, ahol lelkesen gyűjtöttek Isaura felszabadítására, így miért ne férne bele az is nemzetünk intelligencia-szintjébe, hogy minden hitelt érdemlő kutatást elutasítva a legveszélyesebb órákban napozzunk? A híradóban megszólaltatott „szakértők” is megmondták, ez az időpont a legegészségesebb és még véletlenül se kenjük be magunkat naptejjel, mert a naptejben lévő kémiai fényvédő elnyeli az UV-sugarakat, aztán a bőrön át felszívódba a véráramba jutva már meg is van a rák.

Másrészt az átlagember nehezen viseli felebarátjának (netalán annak még minden tekintetben ártatlan leszármazottjának) szenvedését csak azért, mert éppen a Fidesz-haverok körében nem Isaura a téma, hanem a naptej elleni vendetta. Sőt, az is felmerülhet az átlagpolgárban, hogy mindez végső soron az ő zsebére is megy, hiszen a tömeges pecsenyére napozás és bőrrák veszteséget (extra egészségügyi költségeket, kieső munkaidőt, túl korai halálozást, stb.) okoz a gazdaságnak úgy, hogy az egész elkerülhető lenne, ha nem járna csúcsra a Fidesz-propaganda agymosása.

A propagandisták számára azonban a legrosszabb hír az, hogy leginkább a kormánypárt ideológiájára és demagóg üzeneteire fogékony magyarok azok, akik bedőlhetnek a Ripost és a TV2 napozásos kampányának és ők azok, akik tömegesen szerezhetnek rövidtávon igen komoly égési sérülést, hosszabb távon pedig bőrrákot. Ezáltal bátran leszögezhetjük, a kormány valójában saját rajongói táborát írtja ki, miközben a sorosbérenc RTL Klub vagy Hírtévé hívők vígan megússzák. És valljuk be még szerencse, hogy nem a két legnépszerűbb hírforrásról van szó, így a veszélyeztetett népességbe tartozók száma alacsony (leginkább a nyugdíjasok és a nézésre-olvasásra valami módon kötelezettek), valamint körük választói hajlandóság alapján elég jól körbehatárolható.

Igen ám, de.

Mi van akkor, ha valaki – megfogadva a Ripost vagy éppen a TV2 tanácsát – a naptej okozta ráktól való félelmében szimplán odakozmál a Balaton partján a stégre? Vajon közvetlen és közvetett költségeit számon kérheti az őt erre a tevékenységre bízható újságírókon? A Ripost vagy a TV2 kifizeti a gyógyszer számláját, a kimaradt munkabérét, netalán az időszakos munkaképtelensége miatti elbocsátásból eredő kárát? És mi van akkor, ha egy kormány által agymosott szülő a gyerekének okoz súlyos sérülést, akkor a kiskorú veszélyeztetését ki követi el, a szülő, aki megégette a gyerekét vagy a médialakáj, aki erre felbújtotta? Mert ha mást olvasott volna, akkor tudta volna, hogy délben a gyerekét tartsa árnyékban, napozáshoz pedig feltétlen kenje be ötvenfaktoros löttyel.

Ha pedig egy szimpla leégés nem lenne elég, hosszabb távon ott van a bőrrák is, mint kockázat – annak idején a dohánygyárak megtanulhatták, igenis felelősek lehetnek a tüdőrákért, de vajon a média jogilag felelős lehet egy bőrrákért?

A kárt elősegítő médiaorgánum beperlése azonban még csak az első lépés azon az úton, amelyre egy sok fájdalmat megért honfitársunk léphet. Ha szagot fogó ügyvédekről van szó, bármi lehetséges – miért állna meg egy károsult az újság vagy csatorna beperlésénél, amikor sokkal jobban fizető, csődöt nem jelenthető alperest is találhat magának az állam személyében? És ezen a ponton már el is érkeztünk a médiahatóság felelősségének firtatásához, miért is vannak ők? Nem kellene nekik megakadályozni, hogy fennhatóságuk alá tartozó jogi személyek tömeges fájdalmat (kihalást) okozzanak az őket lelkesen fogyasztók táborában? És mindez mennyibe fog kerülni a magyar államnak? És vajon ha az állam nem ismeri el a felelősségét (mulasztását), akkor nemzetközi fórum mit ítél majd?

Azonban az a kérdés is ott motoszkálhat a felelősebb állampolgárokban, vajon nem meríti ki a Ripost és a TV2 darwini szelekciós tevékenysége a büntető törvénykönyv valamelyik paragrafusát? Kötelezhetők-e az újságírók vagy felelős szerkesztők arra, hogy alapvető és közmegegyezésen nyugvó tudományos tényeket figyelembe véve (az UV sugárzás rákot okozhat) ne bíztassanak senkit sem olyan magatartás elkövetésére, amely 8 napon túl gyógyuló sérülést, netalán maradandó egészségkárosodást vagy halált okozhat? Ha pedig büntetőjogilag minősíthető a cselekedetük, hol van ilyenkor a legfőbb ügyész? Vagy nem érdekes, mert amíg kormánypárti média az elkövető, addig a tömeges kihalasztás is belefér?

És vajon az új trendnek megfelelően mikor változtat a stratégiáján a nemzeti meteorológiai szolgálat és hagy fel az UV-jelentésekkel és figyelmeztetésekkel? Hol a határ? Vagy csak annyi kell a váltáshoz, hogy egy kormányhaver naptejgyárat vegyen, és minden visszatér az eredeti kerékvágásba?

Ha pedig mindez még nem lenne elég, jöhetnek a következő szenzációhajhászó felvilágosító adások olyan témákban, mint a kötelező oltások diszlexiát okoznak, a rákra kiváló gyógymód bármelyik tetszőlegesen kiválasztott homeopátiás csodaszer, a vizelet bársonyossá teszi a bőrt, a nagyvárosi vezetékes ivóvíz meg tele van női hormonnal és a csapból ivás impotenciát vagy akár nemváltást is okozhat a férfiaknál. A hülyeség határa a csillagos ég, irány a végtelenbe és tovább, Isaura sem szabad még, indulhat a következő gyűjtés.

Az ország józanabbik fele meg – amíg nem jön rá, mi kormányunk propagandájának igazi célja, addig – csak abban reménykedhet, hogy a Ripostot szinte senki sem olvassa és a TV2 nézettsége is a bányászbéka hátsója alatt marad.

 

  Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

süti beállítások módosítása